IF Hagen
En 10Mila-natt…

 2023-05-21 | Tävling | emma kindbom

…ur coach perspektiv!
När man själv går i mål bara 40 minuter innan killarnas start så gäller det att skynda sig till duschen för att hinna tillbaka innan start för att sköta sitt coachuppdrag. Hann inte prata med Marius innan start men fick en tumme upp på håll från startfållan så då hade vi ändå koll på läget. Fick istället börja förbereda Axel för start genom att bland annat tejpa fast sportidenten så att inte torsdagens misstag skulle upprepas.
Alla målgångar och växlingar var inne i Skellefteås hockeyarena så det gällde att hitta en bra plats där jag skulle kunna serva flera av killarna samtidigt så efter X antal timmar var man lite trött på de där stolarna.. men efter varje växling fick jag ta en liten rusch bort till utläsningen för att ta emot dem efter målgång.
Marius på första sträckan inledde bra men tappade lite allt eftersom, efteråt berättade han att han inte gjort några direkta misstag men att benen inte riktigt var med honom denna dag. Växelplacering blev 77. Axel sprang sträcka 2 och hade även han en liknande upplevelse där tekniken stämde men orken inte riktigt fanns där vilket blev en tung upplevelse och stor besvikelse när han tappade 13 placeringar. Marcus såg till att se den lite knackiga inledningen som tändvätska och satte full fart från start på sträcka 3 och höll den hela vägen och sprang riktigt bra och var väldigt nöjd efteråt. Det gjorde också att han plockade 18 placeringar och kunde skicka ut Daniel i en riktigt fin klunga på ”Långa natten”. När Daniel såg utgångsläget han helt plötsligt fått blev han riktigt taggad och sprang därefter exakt så som ”Långa natten” ska springas; kloss i rygg i ett tåg! Och som han gjorde det! Han hängde med hela vägen och hade 8:e bästa sträcktid, tappade bara 12 sekunder på täten och plockade 23 placeringar. Det är sjukt bra gjort. På min rusch mot utläsningen denna gång så hann jag tänka att han lär vara helt slut precis som han var förra gången han sprang långa natten och var helt utslagen efteråt. Men nej, han studsade runt och var sprudlande glad och nöjd, och det var nattens bästa ögonblick att få möta honom där efter målgång!
Ut på sträcka 5 gick Oscar, tyvärr blev det både nån lite mindre och nån lite större bom i de kluriga sluttningarna och terrängen tog ut sin rätt fysiskt så det var en inte allt för uppsluppen Oscar som kom i mål och hade tappat 21 av de där placeringarna som Daniel tagit. Man slits mellan glädje och besvikelse som coach men det viktiga är att alla gör allt vad dom kan för dagen och det har alla verkligen gjort.
På 6:e sträckan skickade vi ut våran nya tjeckiska kille Tomas, som fått sig ett ordentligt äventyr i helgen med roadtrip genom Sverige tillsammans med massa folk han inte kände, men han tyckte det var väldigt roligt och det tyckte vi med, han kom fint in i gemenskapen! Han var lite missnöjd med sitt lopp först efter en del mindre misstag men sen när han kollat resultatet och såg att han tagit 6 placeringar och att många andra troligtvis också bommat så blev han lite gladare.
Till sträcka 7 hade vi fått kalla in Niclas i ett sent skede så han kom med nattåget på lördag förmiddag, men han körde på ändå. Ett av nattens svettigaste skeden var dock när Niclas aldrig dök upp vid första radion just som vi dessutom höll på att gå ifrån Skogshjortarna, men vi skickade iväg Johan på uppvärmning ändå och hoppades på att det skulle vara fel på radiokontrollen och det var det också, för vid nästa radio kom Niclas utan att ha tappat allt för mycket. Han visade att gammal är äldst och gjorde ett stabilt stafettlopp och tog 2 placeringar. Vid det här laget kändes det som att stafetten var på väg mot slutet, men det var ju hela tre sträckor kvar.. fick försöka hålla mig pigg med mackor och gifflar under natten och vid halv sex-tiden blev det en korv med bröd till frukost samtidigt som Johan var ute på sträcka 8. Och eftersom jag nu i efterhand knappt kommer ihåg denna sträcka så tyder det på att det var ett stabilt lopp, varken dåligt eller toppenbra. Men 3 placeringar tog han i alla fall.
För Erik på sträcka 9 blev det desto mer dramatik. När han kom på upploppet såg vi att han bara hade en sko som dessutom hängde lös på fel håll, och vi kunde inte hålla oss för skratt men för Erik var det naturligtvis jättejobbigt och tråkigt för han hade i övrigt gjort ett jättebra lopp men det säger sig självt att det inte går att springa så fort utan skor i den steniga terrängen. Det visade sig att sulan på den ena skon hade lossnat helt och hållet redan efter en kilometer och då fick han springa hela banan utan den, och sen gick den andra skon sönder på samma sätt med en kilometer kvar. Och skorna var bara en månad gamla.. sån otur och stackars Erik som hade rejält ont i fötterna efteråt. Att då med detta elände bara tappa en placering är väldigt starkt gjort.
Så var det äntligen dags för sista sträckan. Filip frågade inför hur långt det var upp till topp 50 och jag svarade 24 minuter. Jag tänkte att det är kört, men han gick för det, helt rätt! Han sprang riktigt bra och även om det var stora avstånd både framåt och bakåt så tog han 7 placeringar så vi slutade på en 53:e plats.
Målet var topp 50 och det saknades till slut ”bara” 14 minuter för att nå det, men den totala känslan är att det är en besvikelse. Grabbarna ville mer och kapaciteten finns!
Men hela natten gick i ett, jag har knappt hållit koll på hur det gått för täten för att det varit fullt upp med att titta passeringstider på vårt lag, räkna på växlingstider, ringa och väcka folk, se till så körschemat med bilarna funkar och dessutom coacha på engelska till våra utländska löpare, men det var värt allt.
Lagom till när coach gick in på timme 26 med vaken tid så var det dags att sätta sig i minibussen och vända söderut.

Jag kan bara säga att det är en ära att få vara med och coacha er grabbar! Känner mig som en del i laget när man står där så tack för det. Även om allt inte gick helt som ni önskat så har ni ändå gjort det bra och jag hoppas att ni hade lika kul som jag på vägen!
Mot många fler stafetter i framtiden!

/Coach Emma checkar ut för denna gång!


« Tillbaka     
2023-05-22 10:32:53 av carl-otto wijkmark
Tack för ett jättebra reportage.
2023-05-21 19:51:54 av uno magnusson
Kul läsning. Nästa år blir det nytt Hagenrekord på tiomila.

Kommentera nyheten. ----->> OBS! Anmälningar görs ej här utan på anmälningssidan eller via länk ovan.
Namn:
Epost:
 
Antispam, skriv 1936 i rutan:
 
 Äldre nyheter hittar du nyhetsarkivet

Sök i nyhetsarkivet: